onsdag 26 december 2012

Juliga lampan

Det här inlägget borde egentligen ha lagts upp i söndags. Men ni vet hur det är, tusen saker som ska fixas, man orkar inte dra fram kameran, maken hoggar datorn hela kvällarna och på dagarna är man ensam med Lill-Fisan.

Hur som helst, jag ska villigt erkänna att den här lampan köpte jag (nästan) endast för att juldekorationsmöjligheten fanns. Min mamma har en helt fantastisk ljuskrona där hemma. Eftersom som den är gammal och har snirkligt sirliga armar, finns det så många fler bågar att hänga kulor i. I min finns det 8. Fast den är alldeles fantastisk på ett modernt, fast ändå traditionellt sätt.
 
Synd bara att julen snart är över. Men över nyårsafton får de sitta uppe i alla fall.

Choklad och röd som sammet

I julklapp fick jag "söta dagar" från "The Hummingbird Bakery" av svärmor. Jag älskar verkligen att få vackra och inspirerande kok och bakböcker. En sak som jag varit sugen på att baka i en evighet, känns det som, är "red velvet cupcakes". Eftersom svärmor, svåger och makens moster var här ikväll på middag, så vad passade bättre än små sammetslena cupcakes till kaffet?
De blev sagolika, men inte så röda som jag hoppats. Kakaon i smeten gör ju sitt till att kakan blir lite åt det mörkare hållet. I receptet stod det i och för sig att man skulle ha 40 ml röd hushållsfärg. Det är ju en ganska så obsen mängd hushållsfärg. Eftersom jag fejkade det hela med röd pastafärg så är det ju möjligt att jag kunde ha haft lite till i.
Men underbart goda och uppskattade av alla blev de hur som helst. Dessutom var jag helt wild 'n crazy och frös in de cupcakes som inte gick åt till middagen. Förhoppningen är att jag ska kunna bjuda på dessa underbara små skapelser fler gånger. Det är bara att tina och göra mer frosting.

måndag 24 december 2012

Till minne av Eva

För lite drygt ett år sedan gick min mans moster, Eva, bort. Eva var en fantastiskt glad, intelligent och generös kvinna. Man fick alltid väldigt genomtänkta presenter av henne och hon lyckades alltid att vara "spot on".

När hon gick bort så fick jag en uppsjö av silkespapper, bokmärken, band, klistermärken och annat "matnyttigt" som vi hittade i henns gömmor. Nu har dessa börjat komma till användning. Lill-Fisan älskar att pyssla och att klistra klistermärken på papper för att sen pilla bort den. Jag har använt en bråkdel av bokmärkena till att dekorera små "julgransgömmor"
När jag var barn så tycket jag att det var lite extra spännande om det fanns små gömmor i granen där det fannns något som faktiskt kunde plundras när julgransplundringen väl kom. Natuligtvis så tänker jag föra den spänningen vidare till Lill-Fisan. Nej, vi är inte så oroade för vad lite extra socker någon gång då och då kan göra med ett barn. Lördagsgodis är ett koncept som fungerar, för det mesta, bra i vår familj.
Hursom, de här små gömmorna har jag tillverkat av ett helt hopplöst inslagningspapper. Jag tyckte en gång i tiden att det vore snyggt med vita paket och bara alternera färgen på snörena. En mycket fin tanke. Problemet var att pappret jag och min man köpte var så förbannat tunnt att man var tvungen att slå in paketet en två, tre gånger för att det inte skulle lysa igenom pappret vad som var däri.

Så nu fick pappret bli små söta julgransgömmor.

Tack Eva och God Jul

lördag 22 december 2012

Vad gör ni?

Ja, vad gör ni med era julkort? Jag vet att jag verkligen inte är först i världen med denna tanke. Men det skiter jag i. Enligt mig är det så mycket trevligare att göra såhär än att bara ställa upp julkorten någonstans eller magneta upp dem på kylskåpet.

Det bästa är att man kan anpassa den efter hur mycket julkort man brukar få. Det är bara att lägga till längre, eller varför inte fler, snören och fler klädnypor.
Man kan också använda det papper man råkar ha liggandes och skräpande. Nu när jag tänker på det skulle det nog vara himla snyggt med typ tidningspapper på något sätt. Vad jag dock tycker man ska tänka på är att när man gör glitterklädnyporna så, efter att man har målat massa lim och strött på sjuka mängder glitter, ska man låta dem torka ordentligt (well, duh!) för att sedan LACKA över glittret.
På så sätt så slipper man få glitter på fingrarna så fort man ska sätta upp ett nytt kort. Följdaktligen slipper man glitter i sitt hela hem. Vi vet ju alla hur envist glitter kan vara.

fredag 21 december 2012

Julens viktigaste

Skinkan är helt klart underordnad. Sillen, vem bryr sig? Lax, ägghalvor, syltor och revbenspjäll känns så oviktigt om inte den här står i kylen. Chokladkolan.

Så länge som jag kan minnas så har min far kokat chokladkola till julen och bakat chokladbullar till midsommar (någon som ser ett mönster här?). Kolan kokades ganska så nära julafton och sen satte sig hela familjen runt köksbordet för att slå in kolan i smörgåspapper. Jag trodde alltid att det var pappa som var upphovsmannen till detta recept, men icke! Det visade sig att det faktiskt var pappas syster, min faster.


Något år kokades kolan i god tid innan julafton. När julafton väl kom fanns det inte många kolor kvar. Ett år smygkokade jag och pappa en omgång som vi kalasade i oss när det bara var han och jag. Jag minns att vi skar kolan i långa strimlor, ca 2 cm tjocka. Det var en fullkommlig orgie i chokladkola.


Jag har tagit över receptet men är, som ni förstår, långt ifrån ensam om det. Jag tänkte att jag skulle dela med mig så att fler får möjlighet till himmelriket. Eftersom jag har börjat utveckla min sida, så har taggen "mina små goda" fått en egen liten sida. Den kan det vara skoj att hålla koll på.

Håll till godo.

Årets julkort

Det är ofta som jag snöar in på ett pysselområde. Genom åren, långt före denna blogg, har det funnits en mängd olika saker. Jag har gjort arrangemang med torkade blommor/växter (soooo 90's, jag vet, men det var inne då...). Jag har broderat fingrarna blodiga med korsstygn. Den sista duken jag påbörjade har jag fortfarande inte avslutat. Jag har, och önskar att jag kunde just nu, virkat, sytt, scrappat, decoupagat, och jag vet inte allt annat. För det mesta så brukar jag inte  återkomma så mycket till ett område när väl min maniska pysselperiod har gått över. Men något som faktiskt håller i sig efter en manisk period är scrappandet.

Jag tycker att det är ett fantastiskt att kunna göra egna gratulationskort och julkort. Familjealbumet, som skulle behöva uppdateras med de närmsta 1,5-2 åren blir så himla roligt och piffigt. Så med det sagt ger jag er årets julkort, eller ett axplock av dem.
Varför jag säger axplock är för att jag har stora problem att göra likadana julkort till hela gänget. Men jag gör ofta i samma "serie". Jag hade också tänkt att skriva att vad som är unikt med årets kort är att jag inte har köpt något nytt material utan bara använt det jag hade liggandes hemma. Förutom korten och kuverten. Och stämplarna. Och den oförskämt dyra mattan att montera stämplarna på (sagan om det är ett egen inlägg i sig!). Så jag har faktsit köpt en del även i år igen...
Fast snöflingestämplarna är från förra året. Men jag känner mig ändå lite duktigt. I vanliga fall så går jag helt bananas i första bästa scrappingbutik och shoppar allt jag kan tänkas behöva och inte behöva för julkort. Så i år var jag faktiskt väldigt sparsam, för att vara jag.


måndag 17 december 2012

Månadens Pyssel - December och vinterfest

Nu verkar det som om min pysseltorka är över. Jag har kommit igång med lite andra projekt nu när jag inte får virka. På tal om det, handen har blivit bättre men inte bra, så jag håller mig ifrån virkandet fram till nyår.

Men! De härliga och pyssligt Fiffiga Systrarna har ju sin månatliga pysselutmaning och den kan man ju inte missa. Nu i december månad så vill de att vi ska pyssla i vinterfestens tecken. Ja, jag har inga högtflygande planer med fester vad det gäller december. Till jul ska vi fira en riktigt Fanny & Alexander-jul där alla är med, men inte här hemma. Till nyår blir det väldigt low-key med maken, Lill-Fisan och syster yster, kanske någon mer men inte så mycket mer än så.

Det innebär ju inte att jag inte gillar fester och kalas och fram för allt så gillar jag att ha något att ta med mig till värd/värdinna när jag går bort. Det här är så enkelt och genialiskt att vem som helst kan göra det och man kan förvara det i små fina presentförpackningar, färdiga att bara ta med.
Det jag talar om är hemgjutna tvålar. Man kan gjuta tvålar i vad som helst. Man kan använda pralinformar, muffinnsformar, ja vad som helst som man tycker passar! Jag föredrar att använda silikonformar, det blir så mycket lättare att ploppa ut tvålarna när de är klara.
Jag gick, som vanligt, helt bananas och tillverkade en shit-load med tvålar i alla möjliga format och dofter. Det man behöver är:

tvålmassa
kastrull man inte är rädd om
formar
doftolja
ev färg
fint silkespapper eller cellofanpåsar
lite fina band

Man smälter tvålmassan i ett vattenbad, jag har använt min "oömma" kastrull till att ha tvålmassan i. Försök att inte röra när det smälter då blir det lätt luftbubblor och inte så fina tvålar sen. När massan är smält så kan man fäga in den medans den svalnar något och sen tillsätta doftolja. Det är svårt att säga hur mycket man behöver utan man får prova sig fram helt enkelt. Sist skummar man av eventuella luftbubblor och häller upp den flytande tvålmassan i formarna. Sen måste tvålarna få stå och stelna i minst 2 timmar (lite beroende på storlek på formen, men det är en bra tumregel) innan man tar ut tvålarna. När tvålarna svalnat helt är det bara att slå in dem i fint papper eller stoppa dem i cellofanpåsar och knyta fina band runtom.
För de av oss som är lite amerikaniserade, fungerar även dessa små skapelser som perfekta små "party-favours", något man delar ut till sina gäster när de ska gå hem. En ganska så trevlig ide och tanke om ni frågar mig.

Världens bästa jobb

Jo, jag tycker jag har världens bästa jobb just nu. Visst, är mina arbetsuppgifter asroliga, jag får åka omkring hela dagarna och snacka skit med folk eller snacka skit med dem i telefon. Fantastiskt!

Men det är inte det som är det fina. I huset där jag sitter huserar även en känd plockgodisgrossist, de brukar ha fredagsförsäljning. Trevligt! Lite längre ner på gatan huserar en annan känd chokladtillverkare och, hör och häpna, även dem har utförsäljning såhär till högtider. På onsdag är det sista arbetsdagen för året och då bär det av till chokladtillverkaren. Fast prettomänniskan i mig säger att jag bör göra som tomtens dotter istället.

Ikväll har jag begärt tillgång till vår dator med bildbehandlingsprogram, för nu har jag faktiskt saker att visa er.

fredag 7 december 2012

Inte mycket gjort här inte...

Nä, jag ska väl inte komma och säga att jag har skrivit sådär vrålmång inlägg den sista veckan. Det har sin förklaring i att jag har inte hunnit/orkat. Jobbmässigt är vi inne i en vädigt intensiv period så det är mycket som ska göras och fixas. På hemmafronten så har vissa i familjen lagt sig till med olaten att inte somna förräns vid 21 på kvällarn. Det innebär att det blir väldigt begränsad tid för oss vuxna att göra det vi behöver/vill och ska.

Så jag har jobbat om kvällarna för att få allt på plats innan julledigheten. En annan orsak är att jag tycker det är roligast att skriva om pyssel. Ni som har läst lite här vet att jag har fått en galen hang-up på virkning. Det hela gick så långt att jag har överansträngt min vänstra hand och handled så jag är förbjuden att virka, minst fram till nyår. Idag fick jag klartecken att börja med rehabträning. Tramsigt va? Rehabträna en virkskada...

Men det är jävligt tråkigt. Jag hade fina virkade julklappar på g som nu inte kommer att bli färdiggjorda. Jag försökte att virka lite förra helgen, för jag tyckte att handen kändes bra. Det resulterade i att jag har gått på värktabletter halva den här veckan för att överleva dagen. Inte så fräsigt kan jag meddela. Så nu är det virkstopp. Men det finns ju lite annat att pyssla med därhemma.

måndag 3 december 2012

Vad hände 1a advent?

Ja, det kan man fråga sig. Det bakades, åktes pulka, handlades på ICA MAXI och fikades. Pyntade gjorde jag i lördags. Här kommer som ett litet EFIT över 1:a advent

9:00, Börja dagen med lite frukost framför snövit
10:00, fram med receptet!
11:00, Ja... gott ser det ju inte ut just nu iaf


12:00, Nu ska det bakas innan lunchen!

13:00, lunch äten och bullar så gyllene och fina

14:00, Ut i snön och åka pulka och sen åka och handla



15:00, hemma igen och pepparkakor gräddade till fikat

16:00 Fika, lite sent men va tusan!

17:00, Plugga lite hållfasthetensgrunder
18:00, Nya elljusstaken till Lill-Fisans rum
19:00, Lucköppning efter julkalendern

20:00, Ha en underbar 1:a advent!